Španski rose Lágrimas de Septiembre

rose vino lagrimas

Rose Vino Lagrimas (foto: Joel Loyo)

 

Splošne karakteristike vina Lágrimas:
Poreklo: Španija, Castilla la Mancha.
Sorta grozdja: Bobal (100% delež).
Tehnologija pridelave: kontrolirana fermentacija po edinstvenem  postopku.
Aroma vina: sadno in sveže s poudarjenima notama maline in  jagode.
Razpoložljivost: 2500 steklenic letnika 2012.
Stopnja alkohola: začetna 11%, končna 13%. Vsebuje sulfit.

Lágrimas de Septiembre je ekskluzivno vino pridelano po inovativni metodi, ki ga dela edinstvenega v kategoriji rosejev, tako iz perspektive okusa kot tudi sestave, arome, barve. Je vino, ki se ga kar najhitreje ustekleniči po sami trgatvi. Po inovativnem postopku pridelave ga kvalitetni plutovinasti zamaški zaprejo že v 20 do 30 dneh potem, ko potrgano grozdje prispe v vinsko klet na obdelavo. Lagrimasova sestava je v celoti iz zanimive sorte grozdja Bobal, ki ga na svetu večinoma pridelujejo le v dveh sosednjih pokrajinah na vzhodu Španije. Iz bujnih vinogradov Don Kihotove dežele, Castille la Mancha, je preko tamkajšnje vinske kleti  do slovenskih ljubiteljev vin  prišla le omejena količina 2500 steklenic.

LEGA VINOGRADOV
Fuentealbilla je starodaven kraj na jugovzhodu Iberskega polotoka.  Njegova lega v majhni dolini je neprekinjeno naseljena že od časa bronaste kulture in vse do danes; Iberci, Zahodni Goti, Arabci in kastiljski kristjani, ki so sčasoma oblikovali vrsto tradicij in kultur, v katerih se je razvilo tudi gojenje trte in proizvodnja vina.
Njegova klimatologija se dobro staplja s ostrim podnebjem kastiljske planote, s suhimi in mrzlimi zimami, ki jih spremljajo nizke temperature in seveda visoke poletne temperature. Tla nimajo prevelike globine, zato se popolnoma prilagodijo pomanjkljivi količini padavin, zaradi česar oljke in mandeljni odlično uspevajo v sožitju s trto.

GROZDJE
Avtohtona vrsta v Fuentealbilli je redka vrsta grozdja, imenovana Bobal. Le majhen predel, Manchuela in sosednja pokrajina Utiel – Requena sta skoraj edini na svetu, kjer lahko ti sadeži obrodijo. Bobal je vrsta rdečega grozdja, ki prenese tako suše kot zimske zmrzali ter poleg tega potrebuje dober odmerek poletnega sonca in ne prenese velikih količin padavin.

PRIDELAVA
Polsladko vino rose “Lágrimas de Septiembre” je pijača, natančno obdelana z edinstvenim in skrivnostnim procesom v Fuentealbilli. Postopek je hiter, vendar zelo intenziven, s popolnim nadzorom fermentacije mošta vse do pravega trenutka, ko jo zaustavijo, da ta polsladki rose obdrži delež sladkorja, ki ne fermentira. Gre za postopek, ki povzroči pojav ogljikovih mehurčkov in tako vino pridobi polno sladkost in okus sadežev grozdja Bobal. Je vino, ki se ustekleniči preden se konča obdobje trgatve, zato je enkrat, ko je postopek z moštom končan, nemogoče proizvesti večje količine skozi vse leto. To je razlog, zakaj je vino “Lágrimas de Septiembre” edinstveno vino z omejenim številom steklenic. Na voljo v naši spletni trgovini..