Sušena mesnina, ki ji pravimo pršut

Pršút v osnovi poznamo kot sušeno svinjsko stegno, sušeno na zraku, brez prekajanja. Medtem ko je pri nas najbolj cenjen kraški pršút, poznajo po svetu še veliko drugih, prav tako visoko cenjenih vrst pršúta. V Italiji najbolj priznane vrste pršúta prihajajo iz osrednjega in severnega dela države (Parma, San Daniele, Friuli-Venezia Giulia). Pod zaščiteno geografsko označbo imajo navedenih kar 10 različnih vrst, pravijo pa mu prosciutto. Beseda izhaja iz latinske besede prosciguare, slovenska ustreznica zanjo bi bila posušiti ali izsušiti. Pršut poznajo tudi na Hrvaškem, v Srbiji, BiH in Črni Gori.

 

Jamon Iberico

Jamon Iberico

 

Najbolj cenjen, svetovno priznan in posledično tudi najdražji pršut pa prihaja iz Španije. Imenujejo ga Pata Negra ali “črni parkelj” in je pridelan iz pujsov pasme Iberico de Bellota, ki se hranijo izključno z želodi. Večinoma jih najdemo v pokrajini Extramedura, pa tudi proti jugu Španije v provincah Salamanca, Ciudad Real, Cordoba, idr.  Njegovo ime ne izhaja iz latinščite, pravijo mu tudi Jamon Iberico (v nekaterih regijah Portugalske presunto). Značilna za ta pršut je njegova, vsaj 3-letna doba staranja in sušenja. Zaradi posebne diete, kateri so podvrženi pujsi Iberico, vsebuje maščoba tega pršuta veliko nenasičenih maščobnih kislin, zato je bolj primeren za ljudi, ki bolehajo za holesterolom in sladkorno boleznijo.

 

Jamon Iberico de Bellota

Jamon Iberico de Bellota

 

Zasledili smo , da je to najdražja vrsta pršuta, v Londonu boste zanj odšteli kar 2682 dolarjev. V spletni trgovini Lagrimas  imamo tudi najprestižnejšo vrsto pršuta –  Jamon Iberico de Bellota. To je španski pršut, zorjen minimalno 36 mesecev in pridelan iz pujsov, ki se hranijo izključno z želodom. Takoj, ko jih matere odstavijo so pujsi izpuščeni, kjer se lahko prosto gibljejo po nasadih hrasta in jim glavni vir hrane predstavlja želod, zelišča in korenine. Kasneje jim dieto omejijo samo na želod. Skrbno omejena dieta in dolgo zorjenje dajeta pršutu prav poseben okus, ki se kar topi v ustih.

 

jamon-iberico-bellota-jabugo

Jamon Iberico bellota jabugo

 .